Herbář bylinek 3. tisíciletí                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

AÇAI

Açai je štíhlá palma dorůstající výšky až 25 metrů vyskytující se hlavně v Amazonii. Plodí v trsech rostoucí bobulovité ovoce. Zralé, asi 25mm velké bobule jsou tmavě purpurové a jejich aroma připomíná čokoládu s lesními plody. Plody Açai mají jedny z nejvyšších hodnot ukazatele ORAC, který vyjadřuje schopnost absorpce volných radikálů. Obsažené antioxidanty - vitamíny A, C, E a B2 - chrání buňky lidského těla před oxidačním poškozením, snižují riziko vzniku srdečně-cévních chorob. Nejen z dietologického hlediska je pozitivní až 40% podíl vlákniny přispívající k lepší činnosti střev a vylučování odpadních látek vznikajících při trávícím procesu. Rozpustná složka vlákniny reguluje trávení tuků a sacharidů , je také zdrojem energie. Z minerálních prvků jsou nejvíce zastoupeny fosfor, draslík a vápník.

AŠVAGANDA

Tento malý keř s oranžovo-červenými plody je pěstován v sušších oblastech Indie a Nepálu. Pro terapeutické využití se používají usušené a na prášek rozemleté hlízy.

V rostlině bylo až dosud nalezeno více než 80 různých biologicky aktivních látek, především steroidní laktony a alkaloidy, mezi nimiž je hlavní withanin, dále fytosteroly, flavonoidy, saponiny , oligosacharidy a tanniny. Tyto jsou důvodem širokého rozsahu medicinálních účinků.

Působení ašvagandy zvyšuje psychickou a fyzickou odolnost organismu. Pomáhá při léčení zánětlivých onemocnění, nachlazení a astmatu. Používá se jako afrodisiakum a je jí připisován vliv na zvýšení plodnosti.


    BRAHMI

Bacopa je vytrvalá plazivá bylinka pocházející z Indie, která roste v mokřinách a bažinatých oblastech tropů. Rozvětvený stonek je porostlý dužnatými šťavnatými oválnými lístky. Většinu roku zdobí rostlinku malé bílé květy. Aktivními léčivými složkami jsou alkaloidy, steroly, saponiny, kyselina betulinová, stimastorol, sitosterol, bacosidy a bacopasaponiny.

V ajurvédské medicíně je brahmi používáno pro posílení funkcí mozku, při léčbě Alzheimerovy choroby, ztrátě paměti, zmatenosti, nespavosti a jiných duševních poruchách. Je rovněž doporučováno jako prostředek podporující krevní oběh a činnost jater, plic a ledvin. Stimuluje obnovu a růst buněk kůže, proto má uplatnění při potížích s lupenkou a ekzémy, hojí abscesy a vředy. Odvar z listů mírní symptomy respiračních chorob, zlepšuje dýchání při astmatu. Celkově tonizuje organismus, očišťuje jej od toxinů a škodlivých látek, omlazuje mysl a potlačuje stres a únavu.

CHIA

Chia jsou malá semínka Šalvěje hispánské, hluchavkovité rostliny mající svůj původ v Mexiku a Guatemale, která pro načerpání síly pojídali už staří aztéčtí válečníci. Dnes je oceňují novodobí bojovníci-sportovci, a proto jsou často označována jako "semínka běžců".

Tato drobounká semena jsou báječnou přírodní zásobárnou proteinů, sacharidů, vlákniny, antioxidantů, omega-3 mastných kyselin, železa, fosforu, zinku, hořčíku a vápníku, kterého nabízí až 5x více než mléko. Chia neobsahují lepek a jsou snadno stravitelná. Vynikají extrémní schopností absorbovat vodu, po namočení zvětší až 12x svůj objem a vytvoří gel, který hydratuje, zasytí a zpomaluje činnost trávících enzymů. Vláknina společně s navázanou vodou pomáhá odvádět toxiny z těla. Zabraňují také náhlým výkyvům hladiny cukru v krvi. Komplex přítomných látek působí na pevnost a pružnost pokožky, vlasů a nehtů. Proteiny mají zásadní vliv na stav svalové hmoty, velké množství vápníku spolu s fosforem mineralizuje kosti a zuby. Antioxidanty chrání před volnými radikály a jsou důležitou prevencí onkologických chorob. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, zlepšují kognitivní funkce a redukují úroveň cholesterolu. Chia semínka jsou vhodná nejen pro vegany, vegetariány a sportovce, ale pro všechny, kdo preferují zdravou a nutričně hodnotnou potravinu.

GOJI

Oranžovo-červené bobulky Kustovnice čínské již 2000 let užívá tibetská a čínská medicína jako pramen zdraví, vitality, dlouhověkosti, energie a vytrvalosti. Jsou známé nízkou kalorickou hodnotou a silnými antioxidačními schopnostmi. Nachází se v nich 18 různých aminokyselin, 21 minerálů, obrovským množstvím vitamínu C a také vitamíny E, B1, B2, B6.

Goji chrání buňky těla před poškozením volnými radikály a zajišťují generování růstového hormonu, díky němuž je člověk výkonnější a cítí se mladší. Vysoké dávky vitamínů A a C jsou klíčové pro posílení imunity, snižují riziko vzniku závažných onkologických chorob a rozvoje neurodegenerativního procesu. Obsažený beta-karoten chrání pokožku před poškozením vlivem UV záření a slouží jako přírodní léčba rakoviny kůže. Zeaxanthin brání poškození sítnice oka UV paprsky a volnými radikály. Kustovnice zabraňuje problémům spojeným s výkyvy hladiny glukózy. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, posiluje srdce a stimuluje krvetvorbu. Plody goji patří do jídelníčku při očistných léčebných kúrách, podněcují odstraňování toxinů z jater. Obsah esenciálních mastných kyselin optimalizuje činnost nervové soustavy, pomáhá zbavit se stresu, navodit duševní rovnováhu a přináší lepší kvalitu spánku. U mužů je červeným bobulkám přičítán vliv na množství a vitalitu spermií, u žen zase na léčbu neplodnosti a stimulaci ovulace. V prvním trimestru těhotenství potlačuje ranní nevolnosti, odstraňuje nepříjemné symptomy v menopauze.

GUARANA

Guarana, neboli Paullinie nápojná (Paullinia cupana), je stálezelený keř s popínavými větvemi rostoucí převážně v Brazílii a tropické oblasti Ekvádoru, Venezuely a Kolumbie. Kvete bílými květy uskupenými v hroznovitém květenství, ze kterých se po opylení vyvinou plody . Zralá oplodí jsou oranžová až červená a po puknutí z nich doslova vykukují semena vzhledem připomínající oči.

Semena guarany obsahují celou řadu lidskému tělu prospěšných látek. Má vysoké procento tříslovin, obsahuje antioxidanty, vitamíny nebo rostlinné oleje. Povzbuzující účinná složka je tvořena alkaloidy theobrominem, theofylinem a zejména guaraninem, což je analog kofeinu.

Guarana je jedinečným stimulantem vytrvalosti a prostředkem potlačujícím fyzickou únavu, tlumí pocity hladu a zrychluje metabolické odbourávání tuků, je přírodním lékem na nadýmání, obsažené třísloviny léčí průjmová onemocnění. Paullinie čistí játra a ledviny, odstraňuje příznaky a některé z příčin kocoviny. Zmírňuje stres a navozuje pozitivnější náladu, zvyšuje intelektuální výkon, koncentraci a schopnost učení se. Bojuje proti volným radikálům, snižuje riziko aterosklerózy a ředí krev. Pomáhá při bolestech hlavy, migrénách, ale také při revmatických bolestech, odstraňuje premenstruační symptomy, tlumí bolest při menstruaci a zbavuje pocitu letargie.
Po staletí je domorodci užívána pro zvýšení potence i libida.

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ

Hlíva ústřičná je široce rozšířená jedlá houba rostoucí po celém světě v mírném pásmu i v subtropických lesích. Klobouky hlívy barvou i tvarem připomínají ústřice, odtud pochází i druhové pojmenování. Rostou v řadách nebo vrstvách nad sebou. Třeň je velmi krátký. Dužnina je čistě bílá, chuť je nasládlá, vůně příjemně houbová.

Konzumace hlívy příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům nebo při léčení popálenin. Příznivě působí na regeneraci jater.

KAKAOVÉ BOBY

Kakaovník pravý je stálezelený strom s tlustým kmenem s plstnatými větvemi. Listy jsou tmavě zelené, narůžovělé květy vyrůstají přímo na kmeni nebo na silných větvích. Plodí až 30 cm dlouhou protáhlou bobuli žluté, hnědavé až červené barvy. Plod obsahuje kulovitá až zploštělá semena, tzv. kakaové boby.

Nejvyšší kvalita kakaových bobů pochází z odrůdy Criollo a je považovány za jedinečnou pochoutku. Díky jejich šetrnému zpracování při nízkých teplotách bez pražení jsou v nich zachovány všechny nutriční látky, díky nimž je kakao Indiány právem nazýváno Pokrmem bohů.

Kakao dokáže navodit dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků. Kakao je plodinou bohatou na antioxidanty, které nás chrání před působením volných radikálů. V kakau jsou zastoupeny v podobě polyfenolů, katechinů a epikatechinů. Kakao obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 6, které však bývají v čokoládách pražením znehodnoceny na zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Kakao rovněž obsahuje řadu minerálů a vitamínů. Je zdrojem hořčíku, železa, síry, chromu, manganu, zinku a mědi.

KOTVIČNÍK - MACA

Kotvičník je znám velkým obsahem fytosterolů, které pozitivně ovlivňují sexuální vitalitu a potenci. U mužů stimuluje produkci testosteronu a pomáhá při erektilní dysfunkci. Jde o také o přírodní rostlinné anabolikum zvyšující fyzickou sílu, vytrvalost a podněcující růst svalů. Kotvičník vykazuje důležité kardioprotektivní účinky a upravuje vysoký krevní tlak.

Maca je jedním z nejmocnějších adaptogenů. Má příznivý vliv na celkovou fyzickou kondici, tělesné funkce a psychiku. Posiluje obranyschopnost organismu vůči škodlivým účinkům fyzikálních, chemických a biologických stresorů, poskytuje buňkám antioxidační ochranu před volnými radikály. Je výjimečná svým příznivým dopadem na mentální funkce a duševní rozpoložení. Tradičně je doporučována jako osvědčený lék na potíže s plodností a nízkým sexuálním apetitem u žen.

Kombinace kotvičníku a maky poskytuje synergické účinky fytonutrintů obsažených v obou bylinách. Směs je proto jedinečným organickým doplňkem pro dosažení vyššího tělesného výkonu a lepší formování postavy, podporu imunity a odolnosti vůči stresu, harmonizaci hormonálního systému, a především pro posílení funkcí reprodukčního systému spolu s libidem.

LAPACHO

Lapacho červené je dvacetimetrový strom s kulovitou korunou rostoucí v tropických deštných lesích Střední Ameriky. Hladká kůra je světle hnědá až světle šedá, uvnitř červenohnědá. Pěti až sedmičetné listy jsou tvořeny oválnými vroubkovanými lístky, růžové až nafialovělé květy jsou uspořádány ve vrcholových latách. Plod je asi 30 cm dlouhý lusk protáhlého tvaru.

Z fytoterapeutického hlediska se lapacho považuje za účinný protizánětlivý, antioxidační a bolest tišící prostředek, aktivně působí proti bakteriím, houbám a parazitům. Užívá se při infekčních onemocněních, alergií a zánětů, ale také diabetu, některých onemocnění jater, Hodgkinovy a Parkinsonovy choroby. Lapacho se může podávat také jako preventivní prostředek v období zvýšeného výskytu nachlazení a chřipkových onemocnění, silně stimuluje aktivitu imunitního systému a mobilizuje vlastní obranné schopnosti organismu.

MACA

Maka je dvouletá bylina z čeledi brukvovitých tvořící 15-30 cm dlouhou řepovitou bulvu nápadně připomínající tuřín. Její zbarvení je proměnlivé od bílé přes nažloutlou, načervenalou až fialovou. Listy jsou růžicovitě uspořádané, 17-35 cm dlouhé. Ze středu listové růžice vyrůstá druhým rokem lodyha nesoucí hroznovité květenství.

Za farmakologické účinky bulvy maky je zodpovědný celý komplex obsahových látek. V tradiční medicíně se maka využívá při léčbě neplodnosti, menstruačních poruch, chudokrevnosti, tuberkulózy, rakoviny žaludku. Je však i tonizujícím a imunostimulačním prostředkem vhodným pro podporu duševní činnosti, sportovních výkonů a při léčbě schizofrenie, neuróz, anémie, nechutenství, chronické zácpy, některých respiračních chorob, revmatismu a vysokého krevního tlaku.

MATCHA

Zelený čaj je vyráběn z nefermentovaných listů čajovníku čínského. Matcha se však od běžných zelených čajů liší unikátními pěstitelskými a zpracovatelskými postupy. Měsíc před sklizní jsou rostliny zastíněny, aby produkovaly velké množství chlorofylu. Při ručně prováděném trhání jsou pečlivě vybírány pouze nejkvalitnější lístky, které se po ošetření parou usuší, projdou důslednou kontrolou a finální selekcí. Získaná surovina je poté zbavena stopek, nařezána a pomleta na zrníčka menší než 1 setina milimetru.

Jeden šálek čaje matcha nahradí 10 šálků běžně uvařeného zeleného čaje. Poskytuje unikátní mix proteinů, vlákniny, vitamínů A, C a E, železa, vápníku, draslíku, zinku, kofeinu, katechinů a aminokyselin. Matcha je díky velkému obsahu chlorofylu a vitamínů silným detoxikačním činidlem, ale má i antibiotické a imunostimulační vlastnosti. Katechiny vykazují silné protirakovinné působení, chrání před volnými radikály a brzdí stárnutí. Zelená matcha dodává energii a odstraňuje únavu, přináší relaxaci bez projevů ospalosti, zlepšuje náladu a podporuje paměť a soustředění. Zrychluje metabolismus, pomáhá hubnout, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Svěže zelený čajový pudr je považován za jednu z nejsilnějších superpotravin současnosti. 

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

Ostropestřec mariánský je impozantní bylina z čeledi hvězdnicovitých. Dorůstá 60 až 150 cm, má kůlovitý kořen a chudě větvenou lodyhu. Lesklé listy jsou až 40 cm dlouhé, na okraji nepravidelně ostnité, žilky jsou lemovány bílými skvrnami. Ostny jsou slámově žluté, květy jsou purpurově červené až fialové.

Ostropestřec je vhodný na vnější i vnitřní použití. Jako prevence ostropestřec poskytuje ochranu před poškozením jater. Je možné ho užívat ale i po prodělaných chorobách jater, po zánětu jater, pomáhá v boji s mononukleózou a žloutenkou. Funguje i na cirhózu, při otravách způsobených léky a je vhodný i pro odbourávání následků chemoterapie. Pozitivně působí také na žlučník. Ostropestřec dále také snižuje projevy alergií, pomáhá na různé kožní problémy a na nízký tlak.
 

VILKAKORA

Vilkakora je velkou popínavou rostlinou, která silnou zdřevnatělou lodyhou oplétá jiné rostliny. Jejím domovem v Peru je amazonská džungle, kde se vyskytuje až do výšek 800 m. n. m. Tradičně využívanou částí vilkakory je kůra z kmene a kořenů s rozmanitým komplexem obsahových látek.

Vikakora slouží jako účinný imunostimulační prostředek, u kvasinkových a plísňových onemocnění i oparů, při infekčních chorobách, jako je chřipka, bronchitida, katary horních cest dýchacích, ale i zánět spojivek. . Pomáhá při onemocnění a bolestech pohybového ústrojí, včetně revmatismu. Výrazně zlepšuje stav cév, snižuje krevní tlak a lze ji používat při léčbě některých kardiovaskulárních chorob. Doporučena je i při léčbě chorob zažívacího traktu, jako je zánět tlustého střeva, plynatost, poruchy střevní mikroflóry, žaludeční katary a vředy, diabetes a hemeroidy.


ŽENŠEN

Ženšen pravý je bylina z čeledi aralkovitých. Kořen žluté barvy svým větvením někdy připomíná tvar lidského těla. Nadzemní část rostliny tvoří lodyha ukončená růžicí řapíkatých listů. Kvete zelenobílými květy, plodí jasně červené bobule.

Kořen ženšenu obsahuje vedle sacharidů, lipidů a proteinů i velké množství dalších látek, mimo jiné např. vitaminy, minerály, olej, daucosterin a především pak početnou skupinu saponinových glykosidů. Ženšen se užívá při nervovém vyčerpání a celkové slabosti organismu, zhoršeném trávení, zvracení, průjmu, rekonvalescenci po chirurgickém zákroku, nemoci nebo těžkém porodu, při mrtvici, diabetu, krátkodobé ztrátě paměti, impotenci i anémii. Slouží jako tonizující prostředek a afrodiziakum, reguluje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, podněcuje vylučování tekutin, podporuje imunitu.